SJUKt bra Grand Prix-vinnare!

S:t Jacobs Ungdomskör (SJUK) består av medlemmar i åldrarna 20–29 år. Kören grundades hösten 2007 som en del av domkyrkoförsamlingens "Storstadsprojekt" för att locka fler unga att sjunga i kör. Redan i november samma år gjorde de  sin debutkonsert.

Idag står de på egna ben, med stöd från församlingen. De gör två–tre konserter per termin och flera mindre framträdanden i helgrupp eller små ensembler bl a vid mässor, på företag eller som luciatåg.

Kören vill ge speciella och olika föreställningar, på en scen som fortfarande är en viktig del i den svenska körtraditionen – i kyrkan.

– Vi tror att klassisk körsång kan utvecklas i en modern och intressant riktning utan att förlora sina unika egenskaper, förklarar de.

Vinnare av European Grand Prix!  
Kören har de senaste åren haft många internationella framgångar. År 2010 deltog de i Slovakien Cantat i Bratislava och belönades med festivalens Grand Prix. Hösten 2012 tävlade de i den internationell högkvalitativa tävlingen Harald Andersén Chamber Choir Competition och tog en fin tredjeplats.

I november i fjol medverkade de i Tolosa choral-tävling i spanska Baskien – och vann fem av fem möjliga priser! Det kvalificerade dem också för 2014 års europeiska Grand Prix, i ungerska Debrecen. 

Och i år vann de den prestifyllda Grand Prix-titeln!