Årets körledare:
Leif Åkesson

Rosenborg-Gehrmans och Föreningen Sveriges Körledares gemensamma stipendium till Årets Körledare 2013, som är på 50 000 kr, har tilldelats Leif Åkesson, Skellefteå – med motiveringen:

Leif Åkesson har som körledare och dirigent vunnit priser i internationella körtävlingar, samtidigt som han inspirerat flera tusen människor att på arbetsplatskörer våga ge sig in i körsångens underbara värld.

Leif Åkesson musicerar fritt i flera genrer med sina körer. Kammarkören Sångkraft har under hans ledning utvecklat ett framgångsrikt vokalgruppsound, men efterfrågas även för insatser i större klassiska konsertproduktioner.

Leif Åkessons körsångare vittnar om hans osvikliga förmåga att leda sina repetitioner lustfyllt, genomtänkt, intensivt engagerande och med respekt för sångarna.

Med alla sina olika körer har Leif Åkesson visat en hängivenhet i sitt arbete och en unik förmåga att lägga den musikaliska ribban på precis rätt höjd i förhållande till förutsättningarna.

Stipendiet delades ut på Konserthuset i Göteborg 18 oktober 2013 i samband med invigningen av Föreningen Sveriges Körledare Körledarkonvent.