Leif Åkesson
– vår konstnärlige ledare

Leif Åkesson är en självlärd sångare och körledare – och en erkänt duktig dirigent, körkonsult och pedagog. Han har sjungit i ett flertal små och stora vokalgrupper.

Leif var en av grundarna till vokalkvartetten Dé Våras samt har sjungit i Oktetten Moritz och Octavox. Han har också varit medlem i större körer, som Kammarkören Sångkraft och Sacre Choeur. 

Under sex år var han sångare i Orphei Drängar, under ledning den legendariske körledaren Eric Ericson. Mycket av mäster Eriks lekfullhet och ideal kan också ses hos Leif Åkesson.

Leder elva körer
Idag leder Leif elva körer! Flera av körerna finns på företag i Skellefteå, där körsång är en del av företagets friskvårdsarbete. Bland alla körer är det Skellefteå kammarkör och Kammarkören Sångkraft från Umeå som deltar i körfestivaler och tävlingar runt om i Europa.

Fina utmärkelser
Som dirigent för Sångkraft vann han och kören titeln Choir of the World år 2000, i en internationell tävling i Llangollen i Wales. Leif Åkesson har också utsetts till Årets körledare 2013, som du kan läsa mer om i separat artikel. År 2012 blev han kulturstipendiat i Skellefteå, med motivering:

”Ett av Skellefteås mål är att öka befolkningen. Om folk ska stanna eller flytta hit måste de trivas. Ett sätt att skapa förutsättningar för detta har årets kulturstipendiat Leif Åkesson visat i sin roll som körledare. Under det senaste året har han lockat hela sju nyinflyttade skelleftebor till Kammarkören.”