Den digitala gruppens första dejt
sker på Körfestivalen

Accent sjunger a cappella och jazz. De är en digital vokalgrupp som nu ska träffas och sjunga live för första gången!

Det sex killarna hittade varandra på nätet och nu sjunger de ihop – trots att de bor i två olika världsdelar, i fem olika länder och aldrig har träffats!

Nothing says "harmony" like coming together across international borders, förklarar de på sin Facebooksida.

Träffades via internet
Allt började med att svenske Simon Åkesson och franske Jean-Baptiste Craipeau lärde känna varandra på ett nätforum för 1950-talsgruppen The Hi Lo’s.

Jean-Baptiste kände i sin tur amerikanske Evan Sanders och de kanadensiska kompisarna Andrew Kesler och Danny Fong. De hade redan testat att spela in fyrstämmig sång på var sitt håll och ville nu utöka till sex stämmor. Då tänkte Jean-Baptiste på sin svenske vän Simon. Dessutom hittade de James Rose, en ung engelsman.

De valde en låt som alla gillade, Gold Mine av den banbrytande a capella-gruppen Take 6, och började spela in – var och en hemma hos sig. Sedan har de fortsatt.

– Idag börjar vi oftast med Evans bas, berättar Simon. Sedan fyller vi på med James baryton och så Andrews, Dannys, min och Jean-Baptistes tenorstämmor.

Enkel teknik
De tekniska kraven är ganska enkla. En bra mikrofon och möjlighet att filma sig själv är egentligen det enda som krävs. Via en sluten Facebookgrupp diskuterar och förbättra de arrangemanget tills alla är nöjda.

– Vi repar aldrig ihop, men ibland hörs vi dagligen via Facebook, förklarar Simon.

Filmerna görs också rätt enkelt. De bestämmer att alla t ex ska spela in mot en vit bakgrund och ha ytterkläder på sig. Men innan låten publiceras på Youtube mixar Evan sången, medan Andrew redigerar och ljussätter filmen.

Äntligen tillsammans
När Kammarkören Sångkraft planerade körfestivalen var Accent en av de grupper som alla var nyfikna på.

– Vi har ju pratat om att det vore kul att träffas, säger Simon. Så när vi fick erbjudandet från Körfestivalen var det liksom bara att tacka ja.

Några dagar innan festivalen samlas hela gänget – för första gången – hemma hos Simon som bor i Skellefteå.

– Men hur roligt det än ska bli, så kommer vi nog mest att hårdrepa. Vi har ju faktiskt ingen aning om hur vi låter live!, säger Simon och skrattar lite.

Deras första framträdande sker på körfestivalens invigningskväll på Norrlandsoperan, tisdag 17 juni. Senare under veckan håller Accent också ett seminarium om sin musik och teknik. 

Lyssna på Accent redan nu