Södra Islands kammarkör 
Kammerkór Suðurlands

Kammerkór Suðurlands – södra Islands kammarkör – består av både professionella- och amatörmusiker från södra delen av öriket Island.

Kören grundades 1997 av Hilmar Örn Agnarsson som har varit körens ledare sedan dess. På repertoar finns både sakral och profan musik från olika epoker. De har gjort en rad framträdanden och har flera gånger setts på isländsk tv. Dessutom har de deltagit i många musik- och konstfestivaler i bl a Island, Frankrike och Grönland.

Kören har samarbetat med och uruppfört verk av många framstående isländska kompositörer, med allt från klassisk musik, till filmmusik, jazz, pop och rock.

Prisbelönt samarbete
De har också släppt fyra skivor med isländsk musik på eget bolag.

Den senaste skivan "lepo Oneipo" (Helig dröm) från 2010, innehöll musik av den engelska kompositören Sir John Tavener – ett samarbete som går tillbaka till år 2004 då de gjorde den första konserten med Taveners verk på Island och inkluderade uruppförande Schuon Hymnen, som specialbeställts av kören.

Skivan blev månadens cd i Gramophone magazine och nominerades till bästa album i kategorin Modern och klassisk musik i 2011 års isländska Music Awards.

Lyssna på Kammerkór Suðurlands