Kammarkören Austrums
– på en evig, musikalisk resa

Som en av våra speciellt inbjudna körer är vi stolta över att kunna presentera Kammarkören Austrums från Riga, huvudstad i Lettland – inte minst eftersom Riga är kulturhuvudstadsår samtidigt som Umeå 2014.

En evig resa i musik – så skulle man kunna beskriva den lettiska kammarkören Austrums. Kören grundades 1987 och består idag av 35 sångare i åldrarna 16 till 45 år.

Körens initiativtagare och konstnärliga ledare var ?rijs Skepasts. Sedan 2005 heter dirigenten P?teris Vaickovskis – som studerat för J?zeps Vitols vid den lettiska musikakademin.

Bred och överraskande repertoar

Lettland är känt för sina körsångstraditioner och Austrums är en av Lettlands ledande amatörkörer. Repertoaren har ett brett spektrum, med tyngdpunkt på barockmusik, klassisk lettisk körmusik, 20-talsmusik och lettiska folksånger.

Kören överraskar gärna sin publik med ovanliga uttrycksmedel, som naturljud och otraditionella instrument. Med tiden har körens konstnärliga framträdanden av känslomässigt uttrycksfulla folkmusikarrangemang och originalverk av ?rijs Skepasts, bli körens varumärke.

De har fått flera priser och erkännanden i prestigefyllda tävlingar och festivaler, i bl a Nederländerna, Schweiz och Ungern. På senare år har de också gett konserter i Tyskland, Sverige, Island och Ryssland. Men lika viktigt är förstås konserterna hemma i Riga, i andra lettiska städer och på landsbygden.