Kammarkören Sångkraft
– professionella amatörer

Som värd för hela A Choral Midsummer Light’s Dream står Kammarkören Sångkraft – som också kommer att göra flera framträda under körfestivalen.

Kören bildades 1972 och var från början en ungdomskör. Idag, 40 år senare är de en av Umeås kulturinstitutioner, med en bred repertoar av såväl konstmusik som pop, jazz och folkton.

Idag har kören ca 40 sångare, alla amatörer. Här finns allt från lärare till ljudtekniker och läkare till bokbindare. Men när de sjunger har de en professionell inställning till sitt musicerande.

Kören grundades av Nils-Erik Öhman, som grundlade den klang som är dera kännetecknar. Sedan 1990 är Leif Åkesson dirigent och konstnärlig ledare. Under hans ledning har kören utvecklats till en ensemble av professionell rang.

Samarbeten & priser
Genom åren har de samarbetat med t ex Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan, med gästdirigenter som Tönu Kaljuste, James McMillan och Andrea Quinn. Det har också varit spännande möten med bl a The Real Group och Global Percussion Network.

Dessutom finns en rad priser på meritlistan – från totalvinnare vid österrikiska Spittal International Choral Competition 1985 – till Grand Prix of Choral Music i klassen vocal pop-jazz-gospel-spiritual i Graz, Österrike 2011.

Läs mer på körens hemsida
Lyssna på Kammarkören Sångkraft