Körfestivalen
– en del av kulturhuvudstadsåret

Umeå2014 är ett skyltfönster mot hela Europa, där vi visar att vi är en av Europas främsta kulturdrivna städer. A Choral Midsummer Light’s Dream är en del av kulturhuvudstadsåret.

När Umeå valdes till kulturhuvudstad framhöll juryn Umeås vilja att göra staden och norra Sverige mer synlig i Europa och att använda kulturen som en drivande kraft i regional utveckling. Juryn var enhällig!

Ume´ gör det okrångligt

Bakom Kulturhuvudstadsåret står förstås Umeå kommun, som har ett ovanligt litet och tajt team som samordnar och backar upp. Men Umeå var ju en riktigt bra kulturstad redan tidigare. Därför finns det många intressenter och delprojekt under året, där flera aktiviteter arrangeras av föreningar, organisationer, kulturinstitutioner och andra aktörer – t ex körfestivalen!

Under året blir det en otrolig blandning av t ex scenkonst, dans, musik, arkitektur, mode, festivaler och utställningar. Många organisationer har också läger, konferenser, utflykter och europeisk samarbeten.

Åtta samiska årstider

Den nordliga regionen har alltid varit ett gränslöst land för samerna – EU:s enda urfolk! Ubmeje (Umeå) är en del av Sápmi (sameland) och hela kulturhuvudstadsåret är uppbyggt kring de åtta samiska årstiderna.

Dálvvie – (vinter) vårdandets årstid
Gijrradálvvie – vårvinter uppvaknandets årstid
Gijrra – vår återvändandets årstid
Gijrragiessie – vårsommar växandets årstid
Giessie – sommar kontemplationens årstid
Tjakttjagiessie – höstsommar skördandets årstid
Tjakttja – höst drivkraftens årstid
Tjakttjadálvvie – höstvinter vandrandets årstid

Den stora invigningen av Umeå2104 sammanföll med ingången i Dálvvie, vintern, och varje ny årstid kommer att firas på sitt speciella sätt.

Årstiden Gijrra övergår i Gijrragiessie fredag 20 juni, på den svenska midsommaraftonen. Då bjuder körfestivalen hela Umeå på midsommarifirande och körsång i Döbelns park, med bl a värdkören Kammarkören Sångkraft.

Upplev mer av Umeås kultur!

Umeå kokar av sevärdheter. För dig som har möjlighet att komma några dagar tidigare – eller stanna efteråt finns det mycket att se. Här ger vi bara några tips på shopping, kultur, nöjen och utflyktsmål.

Shopping:
Du hittar ett stort utbud av butiker i centrum, på köpcentret Strömpilen och Ersboda handelsområde.

Speciella butiker i centrum är t ex Handelsgården, Hemslöjden, Duå Delikatessbutik, Hjärtero, Frukthörnan, Kii, Armyshopen och Kopparhatten.

Utställningar
Guitars The museum invigdes i februari och är kanske världens största samling av gitarrer, som fått stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.

Bildmuseet – för bild, foto, skulptur, collage m m, ligger mitt i Umeås nya, konstnärliga campus nere vid älvskanten. Fri entré.

Promenadstaden
Men Umeå är också en riktig promenadstad. Strosa längs älven, ta dig runt till platserna i Stieg Larssons böcker eller följ med på guidade stadsvandringar på svenska, engelska och tyska.

Svenska: måndag, tisdag, torsdag och lördag, kl 16.00
Engelska: onsdagar och fredagar, kl 16.00
Tyska: söndagar, kl 16.00

Utflyktsmål
Ta buss 1 mot Umedalen, hållplats Glädjens gränd, och besök skulpturparken med sin unika utställning – öppen 24 timmar om dygnet, alla dagar på året!

Har du tillgång till bil rekommenderar vi ett besök på öarna Norrbyskär, Holmön och Stora Fjäderägg eller en tur till Olofsfors bruk, Umeå Energicentrum, Ratan, Slöjdarnas Hus och Arboretum Norr. Eller varför inte klappa älgar på Älgens hus, en timmes bilfärd från Umeå?

Kulturhuvudstadsarrangemang
Inom ramen för Umeå2014 finns också många arrangemang.

Helgen innan körfestivalen, 13–15 juni, är det exempelvis en sagofest, massor av utställningar, logdans och europeiskt ungdomsparlament. Veckan efter kan du bl a uppleva en utställning om samisk läkekonst, en stor beachvolleyturnering mitt i stan och en tangofestival.

Titta in i på Visitumea.se och Umea2014.se respektive kalendarium och se vad som lockar dig!