Kammarkören Sångkraft

Kammarkören Sångkraft bildades som en ungdomskör 1972 och har under sin 40-åriga historia utvecklats till en av Umeås kulturinstitutioner. Kören behärskar en bred repertoar bestående av konstmusik, pop-jazz och folkton, musik som sträcker sig över flera seklers vokala kompositioner. Kammarkören Sångkraft består idag av ca 40 sångare, amatörer som sådana men med en professionell inställning till sitt musicerande. När de inte sjunger berikar de Umeå i yrken som spänner från lärare till ljudtekniker, läkare till bokbindare!

Kören grundades av Nils-Erik Öhman, som med sin smakfulla känsla och musikaliska inlevelse lade grunden för den klang som kören är känd för. Sedan 1990 är Leif Åkesson dirigent och konstnärlig ledare, och under hans ledning har kören utvecklats till en ensemble av professionell rang.

Kammarkören Sångkraft har under åren haft betydande musikaliska samarbeten. Nämnas kan Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan med gästdirigenter som Tönu Kaljuste, James McMillan och Andrea Quinn. Spännande möten har också skett med bl a The Real Group och Global Percussion Network.

Sommaren1985 blev Kammarkören Sångkraft totalvinnare vid österrikiska Spittal International Choral Competition. I december 1997 vann kören specialklassen i tävlingen "Toner för miljoner", det svenska mästerskapet i körsång. Juli 2000 korades Kammarkören Sångkraft till Choir of the World när man vann den prestigefyllda tävlingen "Llangollen Musical Eisteddfod" i Wales. 2009 var det dags för en titel i kyrkomusik då Kammarkören Sångkraft vann Grand Prix-finalen i festivalen Musica Sacra a Roma, vilket placerade ensemblen som nr 21 på Interkultur´s rankning av världens 1000 bästa körer. I juli 2011 premierades Kammarkören Sångkrafts sånggruppssound med ett Grand Prix of Choral Music i klassen vocal pop-jazz-gospel-spiritual i Graz, Österrike.

Nu, när Kammarkören Sångkraft uppnått mogen medelålder vill vi ta ett större ansvar för körsång som konstnärligt uttryck. Målet är att göra Umeå till en självklar plats i Sverige och världen för körsångare på alla nivåer. Att skapa en körfestival där musik och människor får mötas och utvecklas i gemenskap under det magiska ljuset i midsommarveckan. Varmt välkomna!