Ram–tai–ridi!
Workshop om lettiska folkpjäser med Austrums

Skratta, sträck på benen och lär känna lettiska traditioner i en workshop med våra gäster från Riga – den andra Europas kulturhuvudstad 2014 – kammarkören Austrums.

Lettland har ett rikt arv av folkliga traditioner som har upprätthållits även i modern tid. Även om Lettland är ett övervägande kristet land lever många av de gamla hedniska traditionerna som firades av de gamla letterna för flera århundraden sedan, än i dag och firas som helgdagar.

En av de mest firade helgdagarna är sommarsolståndet 23 och 24 juni, som i Lettland kallas Ligo och Jani – det som kallas midsommarnatten i många andra länder i Europa. I Lettland firas denna helgdag lika mycket som nyårsafton på annat håll.

Pjäser och ritualer var förr en mycket viktig del av firandet. Några av dem handlade om att ha roligt på de stora, årliga helgdagarna, medan andra hade en särskilt högtidlig karaktär. På en plats som heter B?rta fanns exempelvis en speciell pjäs för att säga adjö till döda släktingar. Det fanns också specifika pjäser för den hedniska julen, påsken och sommarsolståndet. Många pjäser har inslag av flirt, som ett sätt att visa sina känslor för de man älskade.

Deltagarna i workshopen får möjligheten att snabbt gå in i de olika stegen i de lettiska pjäserna eller tillverka ett traditionellt instrument som kallas D?cekl?tis – och på så sätt lära känna lettiska folkmusik och traditionella folkdräkter.

Läs mer om lettiska traditioner

Foto: V Balckare

Workshopen hålls i Döbelns park torsdagen den 19 juni kl 15.00. Boka din plats här